Frusen kaffecheesecake med chokladsås

Serverar: 12 portioner

Kanel i kakans botten passar perfekt till kaffesmaken i fyllningen.

Ingredienser

  • Botten
  • 10 digestivekex
  • 75 g smör, smält och avsvalnat
  • 1/2 tsk mald kanel
  • Fyllning
  • 100 g rostade valnötter
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 msk gräddlikör tex. Bailey´s
  • 2 1/2 tsk snabbespressopulver
  • 150 g naturell färskost
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • Chokladsås
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk kakao
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 1/2 msk mjölk
  • 1 1/2 msk espresso eller starkt kaffe
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Chokladkaffebönor eller riven choklad
  • Instruktioner

    1. Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel och tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
    2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muscovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ned likör, färskost och vaniljsocker i äggulesmeten, vänd ned grädden och till sist äggvitorna.
    3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.
    4. Blanda alla ingredienser till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse och låt stå i rumstemperatur fram till garnering.
    5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen och ringla chokladen över kakan. Garnera.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Egonlock 23 juli 2008

    Det här är min paraddessert! Sagolik!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben