Frusen vanilj och chokladkaka

Serverar: 10 portioner

Gott!

Ingredienser

  • 185 g mörk choklad
  • 185 g smör
  • 3 ägg
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g sötmandel
  • 1 1/2 msk mörk rom
  • 3 dl vetemjöl
  • Glass
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl hallon
  • Hallonsirap
  • 4 dl utspädd hallonsaft
  • 1 citron, saft av
  • 1 1/2 dl strösocker
  • Till servering
  • 4 dl hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, 40x30 cm, med bakplåtspapper. Lägg choklad och smör i en kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad och värm tills de smält. Ta kastrullen från vattenbadet och vispa ner ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt sedan mandel, rom och vetemjöl. Blanda ihop.
    2. Bred ut smeten i formen. Grädda i 20 minuter. Låt den svalna. Ta ut två bottnar med hjälp av en kakform, cirka 20 cm i diameter. Klä kakformen med plastfilm. Lägg en chokladbotten i botten.
    3. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång, frön, socker och vatten i en kastrull. Värm tills sockret smält. Ta upp vaniljstången. Vispa sedan samman äggulorna och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar. Vispa tills det svalnat. Vispa sedan grädden styv. Vänd ner den i äggsmeten med hallonen. Häll glassmeten över kakbotten och täck med den andra "bottnen". Frys in över natten.
    4. Hallonsirap: Värm hallonsaft, citronsaft och socker i en kastrull tills sockret löst sig. Koka ihop, cirka 15 minuter, till en sirapsliknande konsistens. Låt den kallna.
    5. Skär upp kakan i bitar och servera den med hallonsirap och eventuellt några fler hallon.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben