Fullkornsbröd i lergryta

Tid: 1 timme 30 minuter

Saftigt gott bröd som skärs i tunna skivor och njuts till frukost eller fika. Det går utmärkt att göra dubbel sats, två lergrytor ryms samtidigt i ugnen.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 ½ dl vatten
  • ½ dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 2 dl rårivna morötter
  • 1 dl vetekli
  • 1 ½ dl linfrö
  • 1 ½ dl solroskärnor
  • 8 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Börja med att lägga lergrytan i ljummet vatten minst 20 minuter. Torka av den och pensla med matolja, även i locket. Rör ut jästen i vattnet. Rör ner de övriga ingredienserna, degen kan vara något kladdig. Lägg över degen i lergrytan, sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Starta ugnen på 200 grader, efter en timme sänks temperaturen till 175 grader, grädda ytterligare 30 minuter (totalt 1 ½ timme). Låt brödet kallna i lergrytan.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    lovechili 14 september 2010

    Tack för ett gott recept! Mycket enkelt och lättlagat! Gjorde det igår kväll & provsmakar det nu! :) Hade ingen sirap så jag tog honung istället & bytte ut vetekli mot kruskakli - jättegott! Skulle kanske inte skada med lite mer salt, men d blir nästa gång! Var dock lite osäker på om den skulle gräddas högt el lågt i ugnen, hade den näst längst ner!

    quandisa 28 augusti 2011

    Mycket enkelt recept. Tyckte dock att det gav en känsla av "bakpulverbröd", tyvärr inget bröd jag ska göra igen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben