Tid: 1 timme 30 minuter
Saftigt gott bröd som skärs i tunna skivor och njuts till frukost eller fika. Det går utmärkt att göra dubbel sats, två lergrytor ryms samtidigt i ugnen.
Börja med att lägga lergrytan i ljummet vatten minst 20 minuter. Torka av den och pensla med matolja, även i locket. Rör ut jästen i vattnet. Rör ner de övriga ingredienserna, degen kan vara något kladdig. Lägg över degen i lergrytan, sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Starta ugnen på 200 grader, efter en timme sänks temperaturen till 175 grader, grädda ytterligare 30 minuter (totalt 1 ½ timme). Låt brödet kallna i lergrytan.
Tack för ett gott recept! Mycket enkelt och lättlagat! Gjorde det igår kväll & provsmakar det nu! :) Hade ingen sirap så jag tog honung istället & bytte ut vetekli mot kruskakli - jättegott! Skulle kanske inte skada med lite mer salt, men d blir nästa gång! Var dock lite osäker på om den skulle gräddas högt el lågt i ugnen, hade den näst längst ner!
Mycket enkelt recept. Tyckte dock att det gav en känsla av "bakpulverbröd", tyvärr inget bröd jag ska göra igen.