Gallertårta med bananfyllning

Serverar: 1 portioner

Tårtan är även lämpad som dessert.

Ingredienser

  • 180 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 50 g jäst
  • 1 ägg till pensling
  • Smör eller margarin till formen
  • Fyllning
  • 175 g smör eller margarin
  • Drygt 1 dl strösocker
  • 2 bananer
  • Instruktioner

    1. Hacka med två knivar in matfettet i mjölet och sockret.
    2. Rör ägg och jäst för sig, arbeta in det i mjölblandningen tills degen är blank och smidig.
    3. Kavla ut 3/4 av degen något större än en springform. Smörj formen och kläd den invändigt - även sidorna.
    4. Kavla ut resten av degen, sporra ut de smaka remsor som ska bli galler.
    5. Rör ihop matfett och socker och bred över tårtbottnen.
    6. Skär bananerna i jämna skivor, lägg dem över.
    7. Fläta ett galler av remsorna (se bilden).
    8. Vispa ihop ägget. Pensla tårtan med detta innan den sätts in i 40 minuter i 200 graders ugnsvärme.
    9. Gallertårtan kan också fyllas med russin, äppelklyftor eller ananas.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 30 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben