Bananpaj karamell

Serverar: 10 portioner

Skalet till denna fantastiska paj innehåller lätt rostade havregryn. Grynen gör att pajskalet får en god, nötaktig smak som passar bra ihop med banan och karamell.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl brun farin
  • 125 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 2 bananer
  • 1 burk lätt kesella
  • 1 msk pressad saft av en citron
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Karamellsås
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 200 grader. Rosta havregrynen i en torr, het stekpanna under omrörning tills de börjar få lite färg. Låt dem kallna.
    2. Hacka samman rostade havregryn, mjöl, farin och matfett skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare/mixer.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt det kallna.
    4. Vispa grädde och vänd ner den i banankrämen.
    5. Gör karamellsåsen: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
    6. Smält sockret i en stekpanna tills det blivit ljusbrunt. Häll i den heta grädden. Låt karamellsåsen koka ca 10 minuter. Låt den kallna.
    7. Smaksätt karamellsåsen med vaniljsocker. Fyll pajskalet lite luftigt med bananfyllningen. Ringla karamellsåsen över. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben