Hårda gammaldags karameller - grundsmet
Här har du en grundsmet som du kan göra vad du vill med. Färga, smaksätta, göra små karameller eller stora. Det är bara din fantasi som sätter gränser.
Bilden visar gammaldags ingefärskarameller.
Ingredienser
450 g strösocker
125 g dextros (druvsocker)
1 - 1 ½ dl vatten
Färg-/smakämne efter eget val
Instruktioner
- Häll ingredienserna i en tjockbottnad aluminiumkastrull och sätt spisplattan på ¾ effekt ca. Värm sakta sockermassan till 162° under ständig omrörning. Det tar omkring en kvart.
- Ta kastrullen av värmen och doppa dess botten i kallt vatten en kort stund så att koket upphör. Låt massan svalna till 120° ca.
- Slå ut massan på en braspanna eller marmorskiva, om du har det. Tillsätt färg- och smakämnen. Ev. pulver fördelas med sikt. Blanda om massan väl med en spatel eller en gaffel.
- När massan har svalnat och har konsistens av en normal bröddeg kan du rulla den till korvar och klippa till karameller av valfri storlek med en sax. Vill man ha trekantiga karameller kan man bara vrida massan ett kvarts varv mellan klippen.
- Pudra lite lätt med florsocker så att karamellerna inte fastnar i varandra. Förvara i glasburk.
- TIPS:
Det här behöver du: 1 braspanna (eller bakskiva i marmor), 1 kastrull (aluminium), 1 sax, 1 termometer (bör klara upp till 200 grader), 2 spatlar eller gafflar, gummi- eller plasthandskar (engångs, synd att förstöra diskhandskarna med karamellfärg...) samt burkar till förvaring av de färdiga karamellerna.
- Braspanna, spatlar och handskar smörjes in med vegetabilisk olja.
- Alla kärl och verktyg som varit i kontakt med sockermassan sätts i blöt i kallt vatten några timmar så lossnar massan lätt.
Liknande recept
Kommentarer (5)
Jag kan rekommendera Borgeby Kryddgård om man inte hittar det man vill ha i smak- och färgväg i de vanliga butikerna. http://borgebykryddgard.jetshop.se/
Jag har gjort karameller enligt ett något annorlunda recept, men det är samma ingredienser. Jag har lyckats åtskilliga gånger, men de senaste två gångerna nu har gått på tok. Massan har betett sig konstigt när den stelnat, och smulas och beter sig som brända mandlar. Vad är det för fel? Har någon annan stött på samma problem? Kan det vara temperaturen som blir för hög tro? Tacksam för svar!! / Anton
Man ska absolut inte röra i massan någon gång. Om man gör det rör man ner luft och massan dör (sockrar sig).
Hej Jag har nu testat åtskilliga karamellrecept men hur jag än gör så lyckas jag få mjuka karameller(kola). De blir stenhårda vid kulprov men i rumstemp så mjuknar de. Har du några tips. Hur får jag den hårda utan att bränna dem?
Det jag kan komma på så här på rak arm är att man skulle kunna prova att öka på lite med sockret. Men jag är inte konditor, så några absoluta svar har jag inte.