Gammaldags mjuk pepparkaka
Hackad mandel i pepparkakan gör den saftig och läcker. I det här receptet bidfrar dessutom syltade apelsinskal och ganska rikligt med kanel till den goda smaken.
Ingredienser
50 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk malda nejlikor
3 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl strösocker
2 msk hackat syltat apelsinskal
3/4 dl hackad sötmandel
2 ägg
1 ½ dl gräddmjölk
Smör eller margarin till formen
Vetemjöl eller skorpmjöl till formen
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Smält matfettet, låt det svalna. Blanda mjöl, kryddor och socker i degbunken.
- Tillsätt apelsinskal och skalad, hackad mandel.
- Skilj äggens gulor och vitor. Vispa äggulorna med gräddmjölken och rör ner i mjölblandningen jämte smält och avsvalnat matfett.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
- Grädda kakan i väl smord och bröad eller mjölad form och känn efter med en sticka att den är torr inuti. 175-200 grader, ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna med formen över.
- Sikta lite florsocker över kakan när den ska serveras.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Annorluda glass
Det är märkligt att ingefära, som har en så särpräglad smak, passar ti...