Glögg och tranbärsglaserad hemlagad pastej

Serverar: 10 portioner

Pastejen kan frysas ogräddad och sedan gräddas efter upptiningen. Den kan också frysas gräddad men ogarnerad, men kan lätt bli grynig i konsistensen

Ingredienser

  • 250 g rimmat stekfläsk
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 400 g kalvlever
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 msk salt
  • 2 krm salpeter (Santa Maria)
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk nymald vitpeppar
  • 2 krm mald kryddpeppar
  • 2 tsk torkad mynta
  • Garnering
  • 3 gelantinblad
  • 2 msk alkoholfri glögg
  • 2 dl tranbärsjuice
  • Färsk mynta
  • ½ rött äpple
  • Ca 10 tranbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skär bort svålen på fläsket. Skala lök och äpple. Skär dem i klyftor. Ta bort kärnorna i äpplet. Skär lever och fläsk i bitar. Lägg ner allt i en matberedare med stålkniv. Kör så att det blir riktigt finfördelat. Vispa samman övriga ingredienser. Häll ner det i matberedaren och blanda samman alla ingredienser väl.
    3. Häll smeten i en 1½ liter ugnssäker form och ställ in pastejen i nedre delen av ugnen.
    4. Grädda ca 1 timme. Vid 70 grader innertemperatur är pastejen klar. Låt pastejen kallna innan den garneras.
    5. Garnering: Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält gelantinbladen i lätt upphettad glögg. Tillsätt juicen och låt det svalna något. Dekorera med myntablad, skivade äpplen och tranbär. Skeda upp det över pastejen när gelén börjar tjockna. Ställ kallt och plant att stelna.

    Liknande recept

    3.3
    5-6
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben