Gluten- och laktosfri pepparkaksrulle med lingongrädde

En enkel och mycket god rulltårta som är glutenfri och som jag fyllde med vispad laktosfri grädde med lite vaniljsmak och frysta lingon stället för smörkräm som var i grundreceptet. Blev en klar favorit till kaffet efter all julmaten på julafton hos oss och gillades av alla oavsett glutenintolerans eller ej.

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk pepparkakskryddor färdig
  • alt. blanda själv av kanel, mald kryddnejlika och ingefära till en sammanlagd mängd som ovan
  • 4 dl laktosfri vispgrädde
  • 1½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj
  • 2 dl fryst osockrade lingon
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda och vispa försiktigt ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på en bakpappersklädd långpanna så att det blir jämt fördelat över plåten.
    2. Grädda kakan på 250° i ca 5 minuter. Strö på lite socker, lägg på ett nytt bakplåtspapper (gärna på ett ugnsgaller) och vänd upp kakan. Dra bort det gamla bakplåtspappret och låt kakan kallna under en bakduk.
    3. Vispa grädden styv och blanda ner vaniljsockret. Bred grädden över den kalla kakan och strö lingonen över grädden. Rulla ihop som en tjock rulltårta och använd bakplåtspappret som stöd runt tårtan. Ställ in den i kylen, gärna över natt, för att stabilisera sig. Rulla upp försiktigt och garnera innan servering med gräddklickar alt. florsocker och lite lingon på toppen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben