Gnocchi à la pugliese

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Ska det till att frossas i broccoli kommer jag inte på sådär jättemånga olika saker man kan göra, där färsk broccoli verkligen kommer till sin rätt.

Ingredienser

  • 800 g färsk broccoli, små buketter, eller djupfryst
  • 400 g Gnocchi, eller ännu hellre Orecchiette
  • 3-6 sardellfiléer, ej ansjovis
  • 4 krossade och hackade vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk sambal badjak eller ½ röd chilifrukt, hackad
  • 60-100 g parmesanost, riven
  • ½-1 dl olivolja, större mängden om du använder fryst broccoli
  • Instruktioner

    1. Koka upp 3-4 liter saltat vatten i en stor gryta. När vattnet kokar lägger du i broccolibuketterna.
    2. Värm upp ½ dl olivolja i en vid panna. Stek på mycket låg värme vitlök, chili och sardellerna. Det är meningen att sardellfiléerna skall smälta, och vitlöken får absolut inte brännas.
    3. När broccolin är kokt men fortfarande har mycket spänst kvar, plockar du upp den ur grytan med en hålslev, och låter den rinna av ordentligt i ett durkslag. Spara kokvattnet.
    4. Koka pastan al dente enligt instruktionen på förpackningen i samma vatten som du kokat broccolin i.
    5. När broccolin runnit av lägger du den i pannan med olja, vitlök, chili och de smälta sardellfiléerna, och vänder runt alltihop. Sänk värmen ytterligare på pannan. Under tiden pastan kokar drar broccolin åt sig smakerna från oljan. Ser det torrt ut får du tillsätta lite mer olivolja. Om du använder fryst broccoli kommer du behöva lite mer olja än om du använder färsk av någon anledning.
    6. När pastan kokat klart, slår du av vattnet så den blir helt torr.
    7. Medan pastan rinner av, vänder du ner parmesanosten i broccoliblandingen.
    8. Vänd ihop den avrunna pastan med broccolin, och servera omedelbart.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben