Goaste råglimporna

Receptet kommer från svärmor, tar lite tid men det är det värt, limporna blir himmelska.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 5 dl vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk brödkryddor
  • Dag 2
  • 30 g smör
  • 2½ dl vatten
  • 30 g jäst
  • 1 msk salt
  • ½ msk ättikssprit 12%-ig
  • 1 dl brödsirap
  • 7-8 dl fint rågmjöl
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Lägg mjöl och kryddor i en stor bunke/gryta, koka upp vattnet och slå över mjölet och rör runt. Sätt på lock och låt stå i 12-24 timmar.
    2. Dag 2: Smält smöret och häll i vattnet och värm till ca 50 grader, rör ut jästen i lite av blandningen. Blanda den skållade degen från dag 1 med blandningen i en bunke och rör även i jästblandningen. Tillsätt salt, ättiksprit och sirap och blanda alt till en jämn lös smet. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Arbeta sedan i rågmjölet, knåda därefter in vetemjölet till en fast och fin deg. Jäs degen övertäckt i 2 timmar. Tag upp och knåda lätt på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och forma till limpor.
    4. Lägg limporna på smord plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa i 45 minuter. Pensla limporna med ljummet vatten och strö över lite mjöl. Grädda i ca 50 minuter.
    5. Låt limporna kallna övertäckta på galler, gärna ett dygn.

    Liknande recept

    8 h 30 min
    2
    1 h 30 min
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben