Råglimpor

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Nyttigt och gott.

Ingredienser

  • 50 g margarin eller ½ dl flytande margarin
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • ½ msk ättiksprit
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1-2 msk brödkrydda, färdig kryddblandning
  • Ca 8 dl vetemjöl (ca 475 g) gärna vetemjöl special
  • 7 dl fint rågmjöl (ca 375 g) eller grovt rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ättika, salt, sirap, kryddor, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
    2. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Lägg limporna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och de hoprullade med skarven ner. Jäs dem övertäckta ca 45 min.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min. Pensla ev bröden med varmt vatten blandat med lite fett. Låt dem kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    8 h 30 min
    2
    1 h 30 min
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben