God riven äppelka

Serverar: 6 portioner

Finns det något som slår en smarrig äppelkaka med vaniljsås? Gott är det i alla fall!

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100g smör
  • 2 msk vit sirap
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 4 syrliga äpplen
  • 2 stora äggvitor
  • 1 äggula till pensling
  • Instruktioner

    1. Arbeta samman vetemjöl, smöt, sirap och vatten, samtliga ingredienser till degen . Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225º.
    2. Klä en ugnsäker form ca 24 cm i diameter, med degen. Skär bort överskjutande deg. Nagga degen i bottnen med en gaffel. Riv ner mandelmassan grovt i formen.
    3. Fyllning Rör smöret och strösockret pösigt till fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Riv ner dem i smeten.
    4. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i äpple smeten. Bred smeten över den rivna mandelmassan. Gör remsor av den överblivna degen och lägg som ett galler över äpplena. Pensla med äggulan.
    5. Grädda den rivna äppelkakan mitt i ugnen i 35-45 minuter.
    6. Servera äppelkakan ljummen med lättvispad grädde, crème fraiche eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben