Nallens limpa med rivet äpple

Serverar: 2 portioner

Tid: 3 timmar

Ett mustigt och gott matbröd som håller sig färskt länge

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten ( 37 grader )
  • ½ dl rapsolja ekologisk
  • 2 tsk flingsalt eller havssalt
  • 2 msk flytande honung
  • 30 g krossade linfrön
  • 165 g dinkelfullkornsmjöl
  • 540 g Manitoba Cream eller annat proteinrikt vetemjöl
  • 2-3 skalade och rivna äpplen
  • 1 ägg till pensling
  • ½ dl blandade frön ( solros, pumpa, pinjenötter)
  • Instruktioner

    1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader, inte varmluft, det är bra om ugnen får stå på ett bra tag så den håller en riktig och jämn temperatur.
    2. Rör ut jästen med lite av det 37 gradiga vattnet i en degbunke eller rakt ner i blandarskålen om du har en maskin. Blanda sen ner resten av vattnet, salt, olja, honung, linfrön och fullkornsdinkelmjölet. Arbeta sen in resten av mjölet lite i taget och kör sen maskinen i minst 5-7 minuter, under tiden skalar du och river äpplena grovt, tillsätt sedan de rivna äpplena och en del av "fröblandningen" i degen och kör 5 minuter till. Låt degen jäsa under en fuktig varm handduk i minst 30 minuter. Smörj 2 limpformar och lägg över den kladdiga degen i formarna...låt jäsa ytterligare 30 minuter under fuktig handduk. Vispa upp 1 ägg och pensla bröden och strö över resten av fröna. Ta fram en blomspruta och spraya lite vatten in i ugnen innan du sätter in bröden. Grädda på nedre falsen, formarna ska stå på PLÅT och inte galler...använd termometer och ta ut bröden när den visar 94 grader.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben