Gotlänsk saffranspannkaka

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

En god och mättande dessert.

Ingredienser

  • 3 dl grötris
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 25 dl standard mjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 8 ägg
  • 5 bittermandlar
  • 6 msk honung
  • 4 pkt saffran
  • 200 g hackad sötmandel
  • 4 tsk äkta vaniljsocker
  • ½-1 tsk kardemumma
  • Instruktioner

    1. Koka upp vattnet och tillsätt riset, saltet och smöret och rör om, låt sjuda under lock i 10 minuter. Koka under tiden upp mjölken vid sidan om under omrörning. Tillsätt mjölken i riset och rör om sjud i ytterligare 40-50 minuter, rör ofta. Ta av kastrullen från plattan då det är färdigkokt. Vispa ihop grädden med vetemjölet och äggen till en slät smet. Blanda ner gröten. Mal eller finriv bittermandlarna. Rör ner den finmalda bittermandeln, honungen, saffranet, den hackade sötmandeln, vaniljsockret och kardemumman. Häll smeten i en smord djup ungnsplåt eller två ungnsformar eller liknande. Grädda i ugn på 200 grader i ca 25-35 minuter, det ska vara en fast pannkaka då det är färdigt.
    2. Servera den kall eller ljummen med salmbärs sylt eller hallonsylt och vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben