Gott och nyttigt glutenfritt bröd

Serverar: 1 portioner

De färska morötterna ger en härlig gul färg på brödet.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 2 dl filmjölk eller honungsyoghurt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • 100 g morot
  • 75 g palsternacka
  • 1 ägg
  • ½ dl hasselnötskärnor
  • 450 g fin glutenfri mjölblandning, ca 7½ dl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten, yoghurt eller filmjölk och olja. Rör om så jästen löser sig. Blanda i salt och fiberhusk, låt det svälla 10 minuter.
    2. Grovhacka nötterna. Skala morot och palsternacka och riv dem fint. Blanda rotfrukterna, ägget och nötterna i degspadet.
    3. Tillsätt först hälften av mjölet, sedan resten i små portioner under tiden som maskinen arbetar degen. Degen skall arbetas kraftigt. Degen skall vara ganska kladdig.
    4. Ös upp degen i en smord avlång brödform. Går lättast att ösa med en sked som sköljs emellanåt i kallt vatten. Släta till ytan en aning, och strö över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
    5. Grädda på 200 grader i 25-30 minuter. För att glutenfritt bröd skall få bättre färg, kan det gärna bakas lite högre upp i ugnen än vanligt bröd.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (2)

    blipb 16 maj 2009

    Verkara vara ett bra recept jag undrar bara en sak. Varför ska jästen lösas upp i kallt vatten ? Man brukar ju alltid ha fingervarmt till jästen. Hälsningar Anni

    Aems 5 februari 2010

    Tack för receptet :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben