Gratin dauphinois

Serverar: 4-6 portioner

En potatisgratäng som härstammar från Frankrike. Gratängen har fått sitt namn efter kronprinsar som bar titeln Dauphin.

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • Salt
  • Peppar
  • 1 rejäl nypa riven muskotnöt
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl grädde
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk smör
  • 150 g riven gruyère- eller emmentalerost
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Spola av potatisskivorna med kallt vatten, torka av dem med hushållspapper och blanda dem i en skål med salt, peppar och den rivna muskotnöten.
    2. Vispa ihop äggen med grädden och mjölken, salta lätt.
    3. Smörj en stor, låg ugnssäker form eller en långpanna med de skalade och pressade vitlöksklyftorna och hälften av smöret.
    4. Värm ugnen till 200º. Lägg de kryddade potatisskivorna som ett "tegeltak" i 3 lager i formen. Droppa på lite äggmjölk och strö lite riven ost på varje lager. Strö tjockt med riveost på det sista lagret, häll över resten av äggmjölken och lägg på smöret i klickar.
    5. Grädda på mittfalsen i ugnen i 1 timme. Täck formen med aluminiumfolie efter 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben