Potatisgratäng med gräslök

Serverar: 6 portioner

Detta är en smalare variant av den franska klassikern "dauphinoise". Den är god som tillbehör till kött, rökt eller grillad fisk samt korv.

Ingredienser

  • 900 g , 10 - 12 st , potatisar
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl lätt philadelphiaost
  • 1 dl keso eller mager kesella
  • 1 ägg
  • 2 msk färsk , klippt gräslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4,5 dl mellanmjölk
  • 1 krm riven muskot
  • 0,5 dl riven , mager ost
  • 1 tsk olja till formen
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Skrubba och skiva potatisen i mycket tunna skuvor. Spola av skivorna i kallt vatten för att få bort stärkelse. Låt skivorna rinna av och bred ut dem på ett hushållspapper. Tryck bort frukten med ett dubbelt hushållspapper. Pensla en gratängform lätt med olja.
    2. Lägg hälften av potatisskivorna i formen så att de överlappar varandra. Krydda med salt och peppar. Lägg på resten av potatisen.
    3. Passera keson i en nätsil. Blanda massan med philadelphiaost, ägg, gräslök, pressad vitlök och mjölk. Rör till en jämn smet. Häll den över potatisen i formen. Strö den rivna osten och muskotnöten över.
    4. Gratinera i en timma eller tills potatisen fått fin färg och är genomgräddad. Känn efter med en vass kniv. Servera gratängen varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Jordärtskockor
    JordärtskockorJordärtskockor är underbara, näringsrika, ätliga jordsta...

    Portabella
    PortabellaPortabella kommer ursprungligen från Italien men har börjat...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben