Pommes de terre au gratin Provençale

Serverar: 4-6 portioner

Man bara måste älska fransmännen och deras språk. Se bara receptets namn, det är på svenska en potatisgratäng med vitlök... Givetvis i min alldeles egen tappning...

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis, tex Asterix
  • 1 purjolök
  • 1-2 dl riven ost
  • Sås
  • 200 g smör
  • 5 äggulor
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk salvia
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet eller skär det i små bitar.
    2. Vispa samman äggulor och 1 dl vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka.
    3. Vispa gulorna tills de börjar tjockna.
    4. Tillsätt matfettet lite i taget.
    5. Ta av från värmen och smaksätt med basilika, salvia och pressad vitlök. Smaka av med salt och vitpeppar.
    6. Häll cirka en tredjedel av såsen i bottnen av en smord ugnssäker form.
    7. Skala och skiva potatisen tunnt. Skölj purjolöken väl och hacka den fint. Blanda potatis och purjolök och lägg blandningen i formen.
    8. Fördela resterande sås jämnt över potatisen och purjolöken och strö den rivna osten överst.
    9. Gratinera i 200º i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten smält och fått fin färg, cirka 45-60 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben