Gratin dauphinois

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Den ultimata potatisgratängen

Ingredienser

  • 8 mjöliga potatisar, t ex king edward
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist slätbladig persilja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Nymald muskot (inte för mycket)
  • 1 msk smör
  • ca 100 g riven ost, helst gruyère
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 gr. Skala potatisen och skiva i ca 6 mm tjocka skivor. Lägg potatisen i en kastrull och tillsätt grädden, 4 vitlöksklyftor samt örterna. Smak av med salt, vitpeppar och muskot.
    2. Låt koka upp, sänk värmen och sjud i 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och ta upp örterna och kasta dem
    3. Gnid in gratängformens insida med den återstående vitlöksklyftan. Smörj därefter formen med smör.
    4. Lägg potatisblandningen i gratängformen och strö över den rivna osten. Grädda i ugnen i 40 minuter eller tills blandningen har fått en fin färg och bubblar. Ta ut formen och låt vila i 10-15 minuter innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben