Gratinerad gösfilé

Serverar: 6-8 portioner

En härlig fiskgratäng med bl.a. räkor, bladspenat och löjrom. Den som vill kan smaksätta gratängsåsen med t.ex. dill, fänkål eller en aning dragon.

Ingredienser

  • 1 kg gösfilé
  • 5 dl ris
  • ½ dl schalottenlök
  • 3 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk konc fiskfond
  • 4 dl vispgrädde
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • 2 påsar färsk bladspenat à 150 g
  • 1 vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 200 g skalade räkor
  • 2 ägg (endast gulorna)
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering
  • Dill
  • 50 g löjrom
  • Instruktioner

    1. Koka riset enl förpackningens anvisning. Koka ihop den finhackade schalottenlöken och vinet tills ca 1 dl av vätskan återstår.
    2. Tillsätt vatten, fiskfon och 2 dl grädde. Koka ihop i ytterligare 7-8 minuter. Rör ner redningen och koka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
    3. Sätt ugnen på 250 grader. Fräs spenat och finhackad vitlök hastigt i olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg över på en tallrik och låt svalna.
    4. Skär fisken i portionsbitar. Sjud dem i omgångar i en kastrull med lättsaltat vatten (2 tsk/liter vatten) i ca 2 minuter. Lägg fiskbitarna på hushållspapper att rinna av.
    5. Varva fiskbitar och spenat omlott i en ugnssäker gratängform. Lägg på räkorna.
    6. Vispa resterande grädde lätt/luftigt. Vispa ner äggulorna i vitvinssåsen. Vänd ner grädden.
    7. Häll gratängsåsen över fisken och räkorna. Gratinera i ca 10 minuter, tills gratängen fått fin färg. Garnera med dill. Servera med riset och löjrommen i en skål bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ulrijoha 1 oktober 2009

    kolla detta recept!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben