En härlig fiskgratäng med bl.a. räkor, bladspenat och löjrom.
Den som vill kan smaksätta gratängsåsen med t.ex. dill, fänkål eller en aning dragon.
Ingredienser
1 kg gösfilé
5 dl ris
½ dl schalottenlök
3 dl vitt vin eller matlagningsvin
5 dl vatten
2 msk konc fiskfond
4 dl vispgrädde
1-2 msk ljus maizenaredning
2 påsar färsk bladspenat à 150 g
1 vitlök
2 msk olivolja
200 g skalade räkor
2 ägg (endast gulorna)
Salt
Peppar
Garnering
Dill
50 g löjrom
Instruktioner
- Koka riset enl förpackningens anvisning.
Koka ihop den finhackade schalottenlöken och vinet tills ca 1 dl av vätskan återstår.
- Tillsätt vatten, fiskfon och 2 dl grädde. Koka ihop i ytterligare 7-8 minuter. Rör ner redningen och koka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
- Sätt ugnen på 250 grader. Fräs spenat och finhackad vitlök hastigt i olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg över på en tallrik och låt svalna.
- Skär fisken i portionsbitar. Sjud dem i omgångar i en kastrull med lättsaltat vatten (2 tsk/liter vatten) i ca 2 minuter. Lägg fiskbitarna på hushållspapper att rinna av.
- Varva fiskbitar och spenat omlott i en ugnssäker gratängform. Lägg på räkorna.
- Vispa resterande grädde lätt/luftigt. Vispa ner äggulorna i vitvinssåsen. Vänd ner grädden.
- Häll gratängsåsen över fisken och räkorna. Gratinera i ca 10 minuter, tills gratängen fått fin färg. Garnera med dill. Servera med riset och löjrommen i en skål bredvid.
Liknande recept
Kommentarer (1)
kolla detta recept!