Gratinerad lantstek

Serverar: 4-6 portioner

Istället för att bjuda på stek och sås var för sig kan man servera en gratäng som kan lagas i god tid och bara värmas när det är dags att äta.

Ingredienser

  • 1 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • Sås
  • 2 msk smör eller margarin
  • 300 g färsk blandsvamp
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl buljong och sky
  • 2 dl grädde
  • 2 msk rönnbärsgelé
  • Salt
  • Peppar
  • 1-1½ dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en ugnssäker form och stick in en stektemometer i den tjockaste delen. Stek köttet i nedre delen av ugnen 125 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar ca 1 3/4-2 timmar.
    2. Tag ut steken och låt den vila. Höj ugnsvärmen till 250 grader.
    3. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs den i hälften av matfettet tills all vätska kokat in. Tillsätt resten av matfettet och fräs en stund till. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och sky. Tillsätt grädde och gelé. Låt såsen koka några minuter under omrörning och smaka av med salt och peppar.
    4. Skär upp köttet och lägg det på ett smort eldfast fat. Häll över såsen och strö över riven ost. Ställ ev några kryssade tomater på sidan om köttet. Salta tomaterna och lägg på lite ost.
    5. Gratinera i övrre delen av ugnen ca 5-7 minuter eller tills allt är genomvarmt och fått lite färg. Servera med potatis och en grönsallad och rönnbärsgelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben