Gratinerad lax med basilika och Västerbottensost

Serverar: 4 portioner

En uppdaterad version av den klassiska fiskgratängen. Smakrik och krämig.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 250 g skogschampinjoner, delade
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 70 g färsk spenat
  • 200 g körsbärstomater
  • Basilika- och Västerbottenssås
  • 2½ dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • ½ citron, pressad saft
  • 1 kruka basilika, grovhackad
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • Servering
  • Ris eller potatis
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök i ca 5 minuter. Lägg ner spenaten och vänd runt tills den mjuknat. Tillsätt tomaterna.
    3. Täck botten på en ugnsform med svampblandningen. Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.
    4. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter.
    5. Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben