Gratinerad lax med dillsås

Serverar: 4 portioner

Lax tillsammans med höstens rotfrukter.

Ingredienser

  • 4 fjärilskotletter á 150 g
  • Saft av 1/2 citron
  • Salt
  • Peppar
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri , 40 g
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • 2-3 msk hackad gräslök
  • Sås
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 buljongtärning
  • Pressad citronsaft
  • 4 msk hackad dill
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 240º.
    2. Lägg fisken på skärbräda och ringla över pressad citronsaft. Krydda med salt och peppar.
    3. Skala morot, palsternacka och rotselleri. Tärna det fint. Stek rotfrukterna mjuka i lite matfett. Låt dem kallna. Rör samman de kalla rotfrukterna med nyriven parmesanost och hackad gräslök. Bryn laxen på båda sidorna i lite matfett tills den har fått fin färg. Lägg över laxfjärilarna i en eldfast form. Fördela rotfruktsröran över fisken och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Fräs samman smör och mjöl till såsen. Späd med grädde och vatten. Tillsätt smulad buljongtärning och låt såsen koka några minuter under omrörning. Smaka av med pressad citronsaftsaft och peppar. Rör ner dillen.
    4. Bjud laxen med såsen och kokt potatis eller ris.
    5. Tips! Lax är lättlagad mat och kom ihåg att det är bättre att låta gästerna vänta på laxen än tvärtom!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben