Gratinerade blåmusslor på saltbädd

Serverar: 4 portioner

Tid: 25 minuter

En förrätt som slår gästerna med häpnad! Färska blåmusslor som kokats i vin och kryddor. Fyllda med ett kryddsmör och sedan gratinerade på en bädd av grovt salt. Serveras med smörstekta skivor av baguette, gärna vitlöksbaguette, som man lägger de gratinerade musslorna på. En självklar dryck är vitt mousserande vin, Prosecco la Robínía är mitt självklara förslag! Spara buljongen och använd den som en grund till en fisk eller skaldjurssoppa.

Ingredienser

  • Musslorna
  • 40 färska blåmusslor
  • 2 scharlottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 15 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 6-7 persiljekvistar
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 6 dl vitt torrt vin
  • Smöret
  • 175 g smör
  • 4 msk mycket finhackad scharlottenlök
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 ½ msk hackad ansjovisfilé
  • ¾ dl rivet dagsgammalt franskbröd som börjat att torka
  • Saften av ½ citron
  • 2 krm chilipeppar
  • 3-4 droppar tabasco
  • Salt
  • Grovt salt att ha i bottnen på formen för att musslorna skall ligga stadigt
  • Instruktioner

    1. Rör smöret i en skål tills det börjar bli lite pösigt, rör ner övriga ingredienser och smaka av med salt, chilipeppar och tabasco.
    2. Skrapa musslorna rena med en kniv under rinnande vatten, se till att få bort allt skägg. Kasta de musslor som inte stänger sig när man knackar lätt på dem.
    3. Skala och hacka lök och vitlök fint, bind ihop timjans och persiljekvistarna med ett steksnöre.
    4. Hetta upp smör och olivolja i en vid gryta, lägg ner allt utom musslor och vin, låt det fräsa ett par minuter.
    5. Lägg ner musslorna och rör om som hastigast, häll på vinet, lägg på ett tättslutande lock, skaka grytan. Koka i tre till fem minuter eller tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna och lägg dem på ett fat. (Kasta bort de som inte öppnat sig eller om skalet gått sönder på någon under kokningen).
    6. Sila buljongen.
    7. Häll det grova saltet i en form där alla musslorna får plats. Ta bort den del av skalet där musslan inte sitter fast, kasta det överblivna skalet, lägg musslan i sitt skal på saltbädden. Fördela smöret ovanpå musslorna och gratinera i 275° varm ugn tills smöret smält.
    8. Servera genast med smörstekta brödkrutonger, kanske en aioli och vitt mousserande vin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben