Gratinerade fiskfiléer på grönsaksbädd
Fina fiskfiléer på en bädd av champinjoner, shalottenlök, morot och purjolök får långsamt sjuda i vitt vin och fiskbuljong. Av fiskspadet gör du en läcker vitvinssås som hälls över fisken och gratineras.
Ingredienser
800 g fiskfiléer
1 finstrimlad morot
1 finstrimlad purjolök
Ca 75 g smör eller margarin
150 g färska champinjoner i skivor
3 msk finhackad shalottenlök
Salt
Peppar
3½ dl fiskbuljong
vitt vin
1½ dl grädde
Pressad citron
Buerre manié
1 msk mjöl
1 msk smör
Instruktioner
- Servera med kokt ris.
- Låt morot och purjolök mjukna en stund i matfett. Tillsätt champinjonerna och låt allt fräsa cirka 2 minuter. Krydda med salt och peppar.
- Smörj en eldfast form. Strö hälften av löken i botten på formen och lägg i fiskfiléerna. Krydda dem lätt med salt och peppar. Strö över resten av löken och täck med grönsaksblandningen.
- Klicka över ca 25 g matfett och häll över fiskbuljong och vin samt så mycket vatten att fisken täcks.
- Ställ formen i 175 grader och täck med ett smort smörpapper. Vätskan ska sjuda så att fisken pocheras. Fisken är klar när köttet är vitt och genomskinligt.
- Häll spadet från fisken i en kastrull. Låt det koka ihop till ca 2 dl. Tillsätt beurre manié under vispning så att såsen får en slät konsistens och därefter grädde. Låt såsen koka upp. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
- Häll såsen över fiskfiléerna och gratinera på övre falsen ett par minuter så att fisken blir varm och såsen får färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)