Gratinerade surkåls-cannelloni

Serverar: 4 portioner

Surkål görs av jäst, vitkål med tillsats av kryddor. De mjölksyrabakterier som uppstår under processen är nyttiga för tarmfloran. Dessutom är surkål full med mineraler, vitamin B12 och Vitamin C.

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g skinka
  • 2 msk olja
  • 400 g surkål
  • Salt
  • Peppar
  • 1 tsk socker
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk paprikapulver
  • 250 g cannellonirör
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 100 g riven ost
  • 2 msk smör
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna skinkan och stek det lätt i 1 msk olja på svag värme. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med en kort stund.
    2. Grovhacka surkålen och tillsätt den till lök och skinkblandningen. Häll på 1 dl vatten och smaka av med salt, peppar och socker. Lägg på lock och låt sjuda i 15 minuter. Låt svalna till ljummet.
    3. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ner gräddfilen i pannan och smaka av med paprikapulver och ev. mer salt och peppar.
    4. Fyll cannellonirören med fyllningen. Smörj en ugnsfast form med resten av oljan och lägg cannellonin tätt tillsammans i den.
    5. Vispa samman ägg, grädde och ost. Häll över cannellonin. Klicka över lite smör och baka i ugnen ca 30 minuter tills cannellonirören är mjuka och vacker gyllenbruna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    barockberg 28 mars 2010

    Fräscht och gott. Har lagat flera gånger och bjudit på.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben