Gratinerat renskav i potatismosrand

Serverar: 4 portioner

Gratäng är alltid lika gott och lätt att göra och tacksamt att variera med nya, spännande ingredienser. Här gör du en norrländsk inspirerad gratäng med renskav inramad av fluffigt potatismos.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 burk blandsvamp
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 pkt tinat renskav
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl tjock grädde
  • 2 dl vatten och svampspad
  • Buljongextrakt med köttsmak
  • 3/4 tsk timjan
  • Salt
  • Vit- eller svartpeppar
  • 4 portioner potatismos , helst hemlagat
  • 1 ägg
  • 2 tsk ströbröd
  • Instruktioner

    1. Skala löken och hacka den grovt. Låt svampen rinna av väl men spara spadet. Bryn en del av matfettet i en stekpanna, lägg i renskavet och bryn de tunna skivorna över stark värme tills de fått lite färg. Lägg sedan över dem i en gryta.
    2. Bryn lök och svamp och lägg över allt i grytan. Strö vetemjöl över och rör om väl. Häll på grädde och vatten, rör om och låt allt koka upp och sedan sjuda 3 minuter. Krydda under tiden med buljongextrakt, timjan, lite salt och nymald peppar.
    3. Blanda potatismoset med ägget. Smörj en ugnssäker form med resten av matfettet och klicka ut moset runt om. Häll köttstuvningen i mitten och fördela ströbrödet på moset. Grädda i 250 grader, ca 15 minuter.
    4. Servera med rårörda lingon och ättiksgurka.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    marlena 10 augusti 2009

    Låter kanongott. Det här måste provas!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben