Grekisk filodegspaj

Serverar: 6 portioner

En härligt mättande paj med frasigt skal och god fyllning. Serveras med en fräsch myntayoghurt. Det är lite knepigt att få ihop rullen, men det går att lappa med degbitar, och det blir väldigt gott och fint när den väl är gräddad.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad röd paprika
  • 1 hackad rödlök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 15 körsbärstomater
  • 2½ dl hackade urkärnade kalamataoliver
  • 300 g fetaost
  • 1 rulle filodeg, ca 270 g
  • 2 dl riven ost
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk chiliflakes
  • Myntayoghurt
  • 3 dl grekisk yoghurt, 10%
  • 1 dl hackad mynta
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Stek färsen i olja tills den är brun och smulig. Tillsätt paprika, lök och vitlök. Stek tills löken är mjuk. Krydda med oregano, salt och peppar. Vänd ner tomater och oliver. Smula ner fetaosten. Låt svalna.
    3. Lägg ut filodegsarken omlott på mjölad bänk, så att det blir en lång degbotten i flera lager (drygt en meter). Strö över köttfärsfyllning och riven ost. Rulla ihop till en lång rulle. Rulla ihop till en snurra. Putta försiktigt över hela snurran till en plåt med bakplåtspapper.
    4. Pensla pajen rikligt med olivolja och strö över flingsalt och chiliflakes. Täck pajen med ett filodegsark så att ytan inte bränns. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lyft bort filodegsarket som ligger ovanpå de sista 5 minuterna, så att pajen får fin gyllene färg.
    5. Rör ihop yoghurt och hackad mynta och smaka av med salt.
    6. Servera pajen med en klick myntayoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben