Grekisk gyros med Metaxasås

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Supersmarrig rätt som passar både till vardags och bjudning. Har man ingen Metaxa hemma, går det även bra med konjak.

Ingredienser

  • 500 g skinkstek, biff, kalkonfilé eller kycklingfilé
  • 2 röda paprikor (tärnade)
  • 250 g champinjoner (skivade)
  • 1 gul lök (hackad)
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 msk Metaxa
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk grekisk kryddblandning
  • 200 g riven ost (Gouda)
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i fina strimlor och marinera det i olivolja och grekisk kryddblandning (gyroskrydda). Går bra att göra dagen innan.
    2. Fräs lök, champinjoner, vitlök och paprika, ställ åt sidan.
    3. Bryn köttet på hög värme, tillsätt därfefter grönsaksfräset, grädde, crème fraiche, tomatpuré och Metaxa, låt allt koka ihop i ett par minuter, smaka av med lite socker, salt, peppar och eventuellt mer gyroskrydda.
    4. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Strö över den rivna osten.
    5. Grädda i förvärmd ugn (200°C) i ca 20 minuter tills osten har blivit gyllenbrun.
    6. Servera med kokt ris och en f'ärsk grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Annras 29 november 2008

    Har precis lagat och ätit din Grekiska gyros med Metaxasås. Tyvärr hade jag ingen konjak hemma, så jag gjorde grytan utan. Men trots avsaknad av konjak blev den jättegod! Den kommer jag att göra fler gånger! Kram Ann

    saxa 24 november 2012

    Mkt gott, men starkt! Använde hälften av gyroskrydda spiro's.,

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben