Grekiska frikadeller med krämig citronsås

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Giouvarlakia avgolemono

Ingredienser

  • 750 g köttfärs (gärna lamm)
  • 75 g ris
  • 50 g smör
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 msk olivolja (kan uteslutas)
  • 4 ägg
  • 5 msk finhackad bladpersilja
  • 1-2 citroner
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Tvätta riset i rikligt med vatten ca 5 ggr. Blanda ordentligt samman färs, ris, lök, persilja samt 3 äggvitor, salt, peppar och olivolja (spara gulorna till senare).
    2. Forma frikadeller av blandningen till bollar (typ stora köttbullar)
    3. Smält smöret i en gryta modell större framför allt vid. Lägg frikadellerna i botten på grytan och täck med varmt vatten. Låt koka på medelvärme ca 20 min eller så lång tid det tar för riset att bli mjukt. Ta kastrullen från värmen
    4. Vispa samman ägg-gulorna (här ska igentligen citronsaften i, men då det är en smaksak hur mycket föreslår jag att du smaksätter med citronen till sist)
    5. Ta 1 msk spad från kastrullen och vispa ned i ägg-gulorna. Forstsätt tillsätta 1 msk åt gången 5-6 ggr. Häll det därefter i såsen sakta mot kastrullkanten, vispa försiktigt någonstans där det inte finns bollar (eller ta upp bollarna och gör färdigt såsen innan du lägger tillbaka dom) och skaka försiktigt om kastrullen eller rör om mycket försiktigt eftersom bollarna lätt går sönder. Låt stå på svag värme (får inte koka) ytterligare 20 min så såsen blir krämig
    6. Det sista momentet är lite tricky efterom såsen kan skära sig. Om du tar ut bollarna först är det lätt åtgärdat genom att sätta till en äggula till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben