Grekiskt lökbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Ett Grekiskt lantbröd med vidareutveckling för lökälskaren. Ett underbart brytbröd att doppa i Tsatziki. Men fungerar lika bra att skiva till vanliga smörgåsar.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mild yoghurt
  • 1-2 gul lök (200 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Värm yoghurten till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av yoghurten. Tillsätt resten av yoghurten, salt, olivolja och mjölet. Blanda med degkrokar till degen är smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Hacka gul och vitlök mycket fint. Vält upp degen på mjölat bakbord och platta ut, lägg på lökhacket och knåda in det. Dela degen i 2 bitar och forma till runda lätt ovala bullar. Lägg dem på en plåt med papper och skär djupa snitt med vass kniv. Låt jäsa utan täckning i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med kallt vatten och sätt bröden nederst i ugnen i 10 minuter. Sänk till 200 grader och grädda vidare i 20 minuter. Låt svalna på galler utan täckning.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben