Grillad lax med syrade morötter och palsternackspuré
Serverar: 4 portioner
Tid: 40 minuter
Sommar, sommar, sommar...
Ingredienser
600 g lax med skinn
Salt
Svartpeppar
Syrade morötter
300 g morötter
1 dl ättiksprit, 12%
1½ dl socker
2 dl vatten
Bladpersilja
Palsternackspuré
600 g palsternackor
4 msk smör
Ca 1 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Instruktioner
Syrade morötter: Skala och dela morötterna i mindre bitar. Blanda socker och vatten. Koka upp lagen och tillsätt morötterna, sjud tills de är mjuka men krispiga, ta från värmen och låt svalna. Blanda i ättikspriten. Strimla persiljan och vänd ner just före servering.
Palsternackspuré: Koka palsternackorna mjuka. Passera dem genom potatispress eller vispa med elvisp. Rör ner smör och mjölk; med mjölken reglerar man hur lös purén ska vara. Smaka av med salt och vitpeppar.
Laxen: Skär laxen i portionsbitar med skinnet kvar, salta och peppra.
Grilla laxen på riktigt het värme på skinnsidan.
Ge den ränder på köttsidan också och låt vila 5 minuter före servering.