Grönkålsstrudel med rödbetor och cheddar

Serverar: 12 portioner

Perfekt vegetarisk rätt på julbordet som också passar som tillbehör till exempelvis rökt fårfiol, julskinka, julkorv eller köttbullar.

Ingredienser

  • 500 g färska rödbetor
  • 200 g färsk grönkål
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl riven cheddarost
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • 2 rektanglar kavlad smördeg, á 250 g
  • 1 ägg till pensling
  • Sesamfrö, gärna vitt och svart
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Borsta rödbetorna rena och behåll skalet och rotspetsen. Koka rödbetorna mjuka under lock i lättsaltat vatten. Koktiden är beroende på rödbetornas storlek. Känn med en sticka att de är mjuka. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnugga av skalet. Skär dem i tärningar.
    3. Skölj grönkålen och låt rinna av. Fräs grönkålen i en stekpanna med olja tills den sjunker ihop. Låt vätskan rinna av genom en sil. Blanda rödbetor, grönkål och riven ost och krydda med salt och peppar.
    4. Dela smördegsplattorna på längden. Flytta över två bitar till en plåt med bakplåtspapper och fördela fyllningen på plattorna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Lägg på de två resterande plattorna som lock. Rulla upp en kant. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
    5. Grädda mitt i ugnen tills strudeln har vacker färg, 18-20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben