Grönsaksgratäng med potatismos

Serverar: 4-6 portioner

Potatismos varvas med grönsaksröra i en smakrik gratäng. Gratängen är god till kyckling, kött eller fisk. Men även god som ensamrätt!

Ingredienser

  • Grönsaker
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g krossade tomater
  • Olivolja
  • 1 peperoncino (torkad chilifrukt)
  • 1 kruka basilika
  • Flingsalt
  • Potatismos
  • 500-600 g mjölig potatis
  • 3 msk smör
  • 1½ dl varm mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 dl nyriven parmesanost
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Till gratinering
  • Ca 1 dl nyriven parmesanost
  • 2 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Skär alla grönsaker i små tärningar. Fräs zucchini, paprika, aubergine, lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka. Tillsätt tomater och smulad chili och koka ihop utan lock tills all vätska kokat in. Blanda i strimlad basilika och smaka av med salt. Låt grönsaksröran svalna. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisen. Blanda i smör, varm mjölk, äggulor och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ett lager potatismos i en smord ugnsfast form. Fördela grönsakerna över. Avsluta med ett lager mos. Strö över riven ost och ringla över olivolja.
    2. Gratinera i mitten av ugnen tills moset har fin färg, ca 20 minuter.
    3. Servera gratängen till kyckling, kött eller fisk eller bara som den är.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben