Jättegoda och hälsosamma frukostbullar med lite ”stuns” i.
Praktiska att ha i frysen och bara ta upp så många som behövs.
Ingredienser
5 dl fint rågmjöl
5 dl kokande vatten
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 msk salt
1 dl grovt rågmjöl
6-8 dl vetemjöl special
1 burk svarta oliver (ca 240 g)
Instruktioner
- Ugnsvärme: 250° i 3 min, sänk sedan till 225°
- Blanda det fina rågmjölet med det kokande vattnet, rör om till en gröt, täck över och låt stå på köksbänken tills nästa dag.
- Rör ut jästen med ljummet vatten och honung, blanda med gårdagens uppsättning av fördeg.
- Tillsätt olivolja, salt och grovt rågmjöl, arbeta till sist ner så mycket vetemjöl att degen släpper bunkens eller maskinens väggar utan att kladda.
- Låt jäsa 45-50 minuter, eller nästan till dubbel storlek.
- Töm av oliverna och hacka dem ganska grovt.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den kraftigt i 5 -10 minuter, dela den i två lika stora delar som kavlas ut till avlånga kakor, fördela oliverna över degarna och rulla ihop dem.
- Skär varje rulle i ett tiotal bitar vardera och lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 25-30 minuter.
- Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter eller till en innertemperatur på 95°.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler under bakduk.
- Bröden går utmärkt att frysa.
Liknande recept
Kommentarer (0)