Grovt hasselnötsbröd

Serverar: 2 portioner

Ett gott och nötigt bröd som bakas med matbrödsmjöl 4 sädesslag.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • ½ dl matolja
  • 2 msk ljus brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 12 dl matbrödsmjöl, 4 sädesslag
  • 200 g hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Smörj 2 bakformar som rymmer ca 1 ½ liter. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt matoljan, sirap och salt. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
    2. Ta under 1 dl av de hela nötterna och tillsätt de resterande i degen i slutet av knådningen. Arbeta degen ytterligare en kort stund men bara så länge så att nötterna fördelas jämnt i degen. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
    3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två jämnstora bitar som formas till avlånga bröd. Lägg ner dessa i formarna. Tryck ner de sparade nötterna i bröden och ställ därefter att jäsa i 20-25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    4. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter. Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem kallna på bakgaller under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    annalds 14 maj 2011

    Gott bröd men jag tyckte det blev lite mycket hasselnötter, men det är ju bara att minska lite till nästa gång! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben