Grytbitssås med blåmögelost med lite asiatiskt touch

Blev gott av nöt eller rökta, kokta skinkbitar till ris, pasta, eller potatis. Lagar oftast egen mat genom att utjämna smaker i slutet genom att blanda i mjölk, vatten eller annat lätt smakneutralt flytande som buljong t.ex. i vad gäller såser, stuvningar, grytor m.m. vilket jag tycker är enklast när man kör på ett sk eget recept.

Ingredienser

  • 300-400 g grytbitar av nöt eller skinka (rökt, kokt)
  • 1 liter mjölk
  • 2 dl majs, ärtor och paprikabladning
  • 225 g svart eller rödvinbärsgelé
  • Maizena redning
  • Detta blandas först
  • 1 tsk torkad dill
  • 1 tsk findus frysta asiatiska kryddor 30 g
  • 1 tsk pizzakrydda
  • 1 tsk thai red currykrydda
  • 1 tsk kalvfond
  • 1 tsk soja
  • 1-2 tsk sweet chili sås
  • 1 krm grovmalen peppar
  • 140-200 g Kvibille grädd ädelost 36%
  • 2,5 dl Milda matextra grädde 4% eller vanlig vispgrädde
  • 1 msk smör i maten
  • 1 medelstor lök
  • 100 g skivade avrunna champinjoner på burk
  • Instruktioner

    1. Stek mindre hackade grytbitar i väldigt lite salt.
    2. Bryn hackad lök och hackade svampbitar och blanda det med precis alla ingredienser förutom mjölk, grytbitar och grönsaksblandning.
    3. Låt det puttra nån minut så det blandas och smälts och häll sen på ½ liter mjölk till att börja mer och låt det puttra upp och smaka av om det är för starkt, eller för salt. Blanda i så fall i mer mjölk och puttra upp tills rätt balanserad smak uppstår. När det är perfekt för dig reder du av med Maizena till rätt sås-konsistens och blandar sen i grytbitar och grönsaksblandning och låter puttra ca 3 min till. Om du vill ha mer sälta så blandar du i lika delar soja och kalvfond i efterhand.
    4. Servera med ris, pasta eller potatis med en sked svart- eller rödvinsbärsgelé vid sidan om på tallriken.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben