Grytbitssås med blåmögelost med lite asiatiskt touch
Blev gott av nöt eller rökta, kokta skinkbitar till ris, pasta, eller potatis. Lagar oftast egen mat genom att utjämna smaker i slutet genom att blanda i mjölk, vatten eller annat lätt smakneutralt flytande som buljong t.ex. i vad gäller såser, stuvningar, grytor m.m. vilket jag tycker är enklast när man kör på ett sk eget recept.
Ingredienser
300-400 g grytbitar av nöt eller skinka (rökt, kokt)
1 liter mjölk
2 dl majs, ärtor och paprikabladning
225 g svart eller rödvinbärsgelé
Maizena redning
Detta blandas först
1 tsk torkad dill
1 tsk findus frysta asiatiska kryddor 30 g
1 tsk pizzakrydda
1 tsk thai red currykrydda
1 tsk kalvfond
1 tsk soja
1-2 tsk sweet chili sås
1 krm grovmalen peppar
140-200 g Kvibille grädd ädelost 36%
2,5 dl Milda matextra grädde 4% eller vanlig vispgrädde
1 msk smör i maten
1 medelstor lök
100 g skivade avrunna champinjoner på burk
Instruktioner
- Stek mindre hackade grytbitar i väldigt lite salt.
- Bryn hackad lök och hackade svampbitar och blanda det med precis alla ingredienser förutom mjölk, grytbitar och grönsaksblandning.
- Låt det puttra nån minut så det blandas och smälts och häll sen på ½ liter mjölk till att börja mer och låt det puttra upp och smaka av om det är för starkt, eller för salt. Blanda i så fall i mer mjölk och puttra upp tills rätt balanserad smak uppstår. När det är perfekt för dig reder du av med Maizena till rätt sås-konsistens och blandar sen i grytbitar och grönsaksblandning och låter puttra ca 3 min till. Om du vill ha mer sälta så blandar du i lika delar soja och kalvfond i efterhand.
- Servera med ris, pasta eller potatis med en sked svart- eller rödvinsbärsgelé vid sidan om på tallriken.
Liknande recept
Kommentarer (0)