Grytbröd med graham och valnötter

Ett väldigt gott och matigt bröd. Bröd som bakas i gryta håller formen och får fin yta runtom tack vare den smorda insidan.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • ½ dl Arla Smör- & rapsolja gourmet
  • ½ msk salt
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • 1 msk flytande honung
  • 75 g valnötter
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Smula jästen och rör ut i vatten, smör- & rapsolja, salt, ättikssprit och honung, gärna i en köksmaskin. Grovhacka valnötterna. Tillsätt valnötter, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i minst 1 timme.
    2. Smörj en gryta som rymmer ca 2 liter med smör- & rapsolja. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till ett stort runt bröd. Lägg ner brödet i grytan och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Ställ in grytan med locket på i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben