Grahams och kardemummaskorpor

Lagom söta skorpor för den hälsomedvetne

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 1 paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 7 dl grahamsmjöl
  • 1 dl kruskakli
  • 1-2 msk kardemumma, malen
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 dl fullkorns dinkelmjöl
  • Instruktioner

    1. Häll upp mjölk och olja i en kastrull och värm till fingervarmt (37 grader).
    2. Smula under tiden ner jästen i en skål tillsammans med salt och honung. Häll över mjölk- och oljeblandningen (lite i taget) tills jästen har blandat sig.
    3. Tillsätt därefter grahamsmjöl, kruskakli och kardemumma och blanda till en jämn "smet". Arbeta därefter in vetemjölet för hand.
    4. Låt degen jsa under bakduk i 45 minuter, rumstemperatur.
    5. Då degen har jäst klart, ta upp den och dela degen i 4 bitar som du sedan rullar ut med mjölade händer.
    6. Platta till rullarna lite och skär dem sedan i lika stora bitar (~5-6/rulle). Lägg bitarna på bakplåtpapperklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
    7. Värm ugnen till 250 grader och låt de färdigjästa bitarna grädda i 15-16 minuter.
    8. Ta ut bitarna och "gaffla upp" dem med hjälp av en gaffel. Använd bakhandduk så att du inte bränner dig. Lägg tillbaka de "halva" bitarna på plåten och låt de grädda ytterligare 5-6 minuter.
    9. Ställ sedan tillbaka skorporna i ugnen i 100 grader, gärna med ugnsluckan aningen på glänt (ungefär två timmar).

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben