Denna specialitet från den amerikanska södern är en efterlängtad favorit. Denna version är dock fettsnålare än originalet.
Ingredienser
1 gul lök
1 grön paprika
6 tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
120 g kalkon- eller kycklingkorv
2 liter hönsbuljong
1 krm tabasco
2 kycklingbröst à 125 g
200 g okra, färsk eller frusen
250 g jätteräkor, skalade
1 tsk kreolsk gumbo filékrydda
Salt
Peppar
Du har de flesta grejer rätt ingredienserna, men det som verkligen ger gumbon dess speciella smak har du helt glömt. Och det är att man gör en roux(Från ljus choklad färgat till mörk chocklad färgad). Testa detta så ska du se din gumbo blir extremt mycket godare. Sen ska en gumbo koka MINST 1½ innan man skickar i kött, korv och fisk eller vad man nu har förutom gumbo grunden. En riktig gumbo enligt vissa ska koka i flera dagar innan den anses klar. Roux tar man 1 del vetemjöl och en del rapsolja/majsolja. Sen bryner man mjölet sakta till rätt färg, fiskgumbo så gör man roux ljus chokladfärgad, kyckling mellan färgad och ltie tyngre kött som anka, gås eller kanske vilt så kör man en mörk chokladfärgad roux. Detta tar ca15-25min att uppnå, viktigt att man står och rör hela tiden med en träslev(plast smälter). Annars bränns mjölet och man får börja om från början. Min sambo hon känner på 100m avstånd från huset att det nalkas gumbo, och i trapphuset så är doften av gumbo bedövande. Tycker synd om mina grannar när dom får känna den goda lukten men inte få smaka :D