Gunillas förföriska räkpaj

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

När jag hittade detta receptet i en tidning på åttiotalet så tänkte jag först utesluta ett par av ingredienserna. (Min man är nämligen inte så förtjust i grönsaker.) Men hur det nu var så gjorde jag pajen som det stod i receptet, det är inget som jag ångrar idag. Genom åren har folk som fått smaka pajen alltid sagt:- detta är den godaste paj jag nån´sin har ätit! Så varsågoda, nu delar jag med mig av receptet här på matklubben.se

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-3 msk vatten
  • Fyllning
  • 500 g frysta oskalade räkor
  • 1 litet paket frysta gröna ärter, 250 g
  • 1 burk sparris i bitar, 250 g
  • 1 liten purjolök
  • 2 msk finklippt dill
  • 100 g riven ost, gärna Arla Tex Mex
  • Äggstanning
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm finmald vitpeppar
  • 1 krm finmald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Börja med pajskalet, mät upp vetemjöl och salt i en stor bunke. Smula ner margarinet med fingertopparna. Tillsätt vattnet lite i taget, knåda ihop till en smidig klump. Tryck ut i en pajform på direkten. Ställ in i kylen under tiden du gör i ordning de andra ingredienserna.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram ärterna för upptining. Skiva och förväll purjolöken några minuter, häll av vattnet i ett durkslag. Häll av sparrisen i samma durkslag. Det kan stå och rinna av sig ett bra tag. Skala räkorna. Vispa lätt ihop ägg och grädde i en liten bunke, salta och peppra. Tag ut pajformen ur kylen och förgrädda i ugnen ca 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Lägg ½ av den rivna osten i botten av pajen ( täcker eventuella sprickor) fyll sedan på med räkor, ärter, purjo och sparris. Toppa med dill och resten av osten. Häll äggstanningen över alltsammans och ställ in i ugnen. Lägg gärna ett bakplåtspapper över så att det inte bränns. Grädda i 45 minuter till en timme. Äggstanningen ska ha stannat ordentligt. Serveras med en god grönsallad. Njut!

    Liknande recept

    45 min
    6
    2

    Kommentarer (1)

    maripili 6 mars 2011

    Fantastisk god paj

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben