Gustav V:s festfisk

Serverar: 4 portioner

En god söndagsmiddag! Det går bra att använda rödspätta eller rödtunga i stället för sjötunga.

Ingredienser

  • 1 mycket stor eller 2 små sjötungor
  • 4 msk smör
  • 4 msk färskriven ost (schweizertyp)
  • 1 äggula
  • Salt
  • Peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl torrt vitt vin (valfritt)
  • Riven ost till gratineringen
  • Instruktioner

    1. Filéa fisken. I stället för att göra fiskspad som man gjorde förr kan man använda fiskbuljong.
    2. Koka upp vispgrädden och låt den långsamt sjuda och tjockna på svag värme. Lägg 4 filéer i en välsmord eldfast form. Dela stora filéer tvärs över. Krydda fisken lätt.
    3. Blanda smör, ost och äggula till en kräm som breds över filéerna i formen. Täck med resten av fisken som kryddas. Vispa ned fiskbuljongen i den varma grädden och slå den över fisken i formen. Skulle såsen inte täcka helt kan den drygas ut med något mer vin eller grädde.
    4. Fördela mild riven ost över hela ytan och gratinera rätten i 200 grader ca 20-25 minuter. Höj ugnsvärmen de sista 5 minuterna och låt ytan bli gyllenbrun.
    5. Servera med skrapad färsk dill- eller persiljeströdd potatis.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14

    Kommentarer (1)

    knutknut 19 maj 2012

    Hur mycket fiskbuljong, tärning?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben