Gyllene äppleknyten

Serverar: 15 portioner

Den varma kanelsmaken passar verkligen utmärkt tillsammans med äpplena i dessa goda filoknyten. 81 kcal/knyte

Ingredienser

  • Olja på sprejflaska
  • 2 stora fasta äpplen, t ex Granny Smith, skalade och fint tärnade
  • 2 msk råsocker
  • ½ tsk mald kanel
  • 25 g smör
  • 4 msk solros- eller rapsolja
  • 10 blad filodeg (28x40 cm)
  • 1 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Spreja två bakplåtar med olja. Blanda tärnade äpplen, råsocker och mald kanel i en skål. Rör om så att äpplena täcks av socker och kanel.
    2. Lägg smöret i en liten panna, tillsätt oljan och värm upp tills smöret smälter. Lägg ut ett ark filodeg på arbetsbordet och pensla med lite av smörblandningen. Lägg ett nytt ark ovanpå och pensla lätt med blandningen.
    3. Skär filoarken i tre långa remsor. Lägg 1 msk av äppleblandningen vid ena kortsidan. Vik filodegen över äpplet diagonalt så att det invikta äpplet formar en triangel. Fortsätt att vika ihop degen, behåll triangelformen. Lägg upp på en av plåtarna och fortsätt på samma sätt tills äpplen och filodeg är slut.
    4. Pensla ovansidan av knytena med resten av smöret och strö över socker. Grädda i ugnen 10-15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben