De här delikata små bakelserna i glas eller kopp är en himmelskt god kombination av hemlagad vaniljsås, färska bär, saftig sockerkaka och kall, vispad grädde.
Ingredienser
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 gelatinblad
1½ dl koncentrerad hallonsaft
300 g sockerkaka eller färdigköpt tårtbotten
3 dl vispgrädde
200 g färska hallon
Instruktioner
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i en gryta. Vispa i de övriga ingredienserna till vaniljkrämen.
- Hetta upp blandningen snabbt. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar och låt den sedan sjuda någon minut. Den får inte koka. Låt sedan krämen svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten tio minuter. Ta upp dem och lägg dem i en gryta. Slå på 2 msk saft och smält gelatinbladen i saften på svag värme. Rör ner resten av saften i grytan och häll sedan saftblandningen i en liten skål. Låt den stelna något i kylen cirka 30 minuter. Den ska vara som äggvita i konsistensen.
- Ta fram fyra låga glas eller koppar. Skär sockerkakan i tunna skivor och stansa ut rundlar stora som bottnen i glasen eller kopparna. Vispa grädden.
- Lägg en bit sockerkaka i varje glas. Fortsätt med vaniljkräm och grädde. Dekorera med färska bär och skeda över den halvtjocka hallongelén. Låt stå kallt två timmar.
Liknande recept
Kommentarer (0)