Hallondoftande chokladbrownie

Serverar: 6 portioner

Kladdig chokladbrownie helt utan vetemjöl och vanligt socker, som inte behöver någon ugn. Chokladbrownien är smaksatt med hallonbladste och toppas med en blank chokladspegel och färska hallon. Vispad grädde eller glass är gott till.

Ingredienser

  • 25 g färska medjooldadlar, urkärnade
  • ½ dl kokosolja
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk vatten
  • 5 msk kakao
  • 2 tepåsar hallonbladste (t ex Clipper eller Yogi) öppnade
  • ½ tsk havssalt
  • 3 dl valnötter, grovhackade, 150 g
  • Chokladglasyr
  • ½ dl mjuk kokosolja
  • 2 msk lönnsirap
  • 5 msk kakao
  • Servering
  • Färska hallon
  • Eventuellt vispad grädde eller glass
  • Instruktioner

    1. Smörj 6 tartelettformar med löstagbar kant, 10 cm eller en stor kakform med löstagbar kant, 23 cm med kokosolja.
    2. Mixa alla ingredienser till kakorna utom valnötterna i en matberedare med 2 msk vatten. Om matberedaren inte är tillräckligt stark för att mixa allt samtidigt kan man dela upp smeten i tre omgångar och blanda dem efteråt. Tillsätt de grovhackade valnötterna och blanda smeten med händerna.
    3. Fördela smeten i tartelettformarna eller i den stora formen. Smörj in händerna med lite kokosolja så att smeten inte fastnar, platta sedan ut den i formarna. Den ska vara ungefär 1 cm tjock. Ställ in formarna i kylskåpet och låt stelna i minst 30 minuter. Om man plastar in dem håller de i ett par dagar. Mot slutet av kylningen är det dags att börja med chokladglasyren.
    4. Smält kokosolja och lönnsirap på låg värme i en liten kastrull. Tillsätt kakaon under omrörning.
    5. Ta ut kakorna ur kylskåpet. Häll chokladglasyren över och servera genast, så att dina gäster kan se hur chokladen stelnar. Det brukar ta ungefär 2 minuter. Garnera med några färska hallon. Ta försiktigt bort kanten på formarna och. ja, hugg in eventuellt med lite vispad grädde eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben