Hallonmoussetårta med jordgubbar

Serverar: 5-8 portioner

Bottnen till den här tårtan tar lite tid att baka, men den är försvinnande god när den täcks av en mousse på hallon och avokado och dekoreras med jordgubbar. Solrosfröna, mandlarna och aprikoserna behöver ligga i blöt 4 timmar innan de används!

Ingredienser

  • Botten
  • 2 dl solrosfrön, blötlagda i ca 4 tim
  • 1 dl mandlar, blötlagda i ca 4 tim
  • 3 aprikoser, blötlagda i ca 4 tim
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl valnötter
  • 1 nypa nymald kardemumma
  • 1 st vaniljstång
  • 1 msk honung
  • Moussen
  • 2 avokado
  • 1 dl osaltade cashewnötter
  • 2 dl frysta hallon
  • 1 msk honung
  • Jordgubbar till dekorartion
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 70 grader.
    2. Botten: Sila bort blötläggningsvattnet från solrosfröna, mandlarna och aprikoserna.
    3. Mal linfröna i en elektrisk kaffemal tills det blir till linfrömjöl.
    4. Lägg ner fröna, aprikoserna och nötterna i en mixer. Tillsätt kardemumman och skär upp och hacka ner hela vaniljstången (ja det fungerar att göra så).
    5. Lägg ner honungen och kör till en grynig massa. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten, ibland kan det behövas för att få knivarna att snurra.
    6. Tryck ut massan i en pajform och torka den sakta i ugnen i cirka 10 timmar på 50-70 grader. Släpp ut fukten några gånger under torktiden.
    7. Ta ut formen och lossa den från tårtbottnen. Lägg bottnen på ett snyggt fat.
    8. Moussen: Skala och kärna ur avokadona. Mixa dem tillsammans med cashewnötterna, de frysta hallonen och honungen till härlig mousse.
    9. Fyll pajformen med mossen och dekorera med jordgubbarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben