Hallonmoussetårta på chokladmandelbotten

Serverar: 10-12 portioner

En ljuvlig tårta med en botten av mandelmassa och choklad.

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 400 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 4 msk kakao
  • 50 g skalad och hackad mandel
  • Rivet skal av en apelsin
  • Fyllning
  • 5 dl vispgrädde
  • 400 g hallon
  • 200 g florsocker
  • 8 gelatinblad blötlagda i kallt vatten
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 2 msk koncentrerad hallonsaft
  • Gelé
  • 3 dl stark, men utspädd hallonsaft
  • 2 dl gelésocker Multi
  • Garnering
  • Hallon
  • Färsk mynta eller citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa äggvitorna lätt och riv mandelmassan grovt. Rör i ägget, vitorna, kakaon, mandeln och apelsinskalet.
    3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant och klipp till kanten runt om. Bred ut smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna.
    4. Vispa grädden medelhårt och mixa hallonen och passera dem genom en sil för att avlägsna kärnorna.
    5. Tillsätt florsockret och rör tills det smält. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
    6. Rör ner ca 1 dl hallonpuré i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonpurén. Tillsätt citronskalet.
    7. Rör försiktigt ner hälften av grädden i hallonpurén. Vänd därefter ner resten av grädden och hallonsaften. Häll moussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.
    8. Koka upp saft och gelésocker i en kastrull och koka livligt i 30 sekunder. Låt svalna något och ös den över tårtan. Låt stå i kylen ytterligare minst 2 timmar. Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat dekorerad med hallon och mynta eller citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    susanne62 21 februari 2010

    Var väldig god och såg proffsigt tillagat ut .Tog lite tid att göra, så det är bra att göra denna kakan dan före.

    zendyl 25 februari 2010

    Tack för detta underbara recept MUMS MUMS Himmelskt god...rekommenderas varmt

    Kristinfahl 5 december 2011

    Går det bra att använda frysta hallon?

    zonale 5 december 2011

    Det går bra med frysta hallon.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben