Kakor med rätt gamla anor. Men så är det också en bra sort och sättet att baka den på är praktiskt. Låt gärna degen vila på svalt ställe över natten innan den kavlas ut.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör eller margarin
1 litet ägg
Smör eller margarin till plåten
Knappt 2 dl fast hallonsylt
1 ägg till pensling
Instruktioner
- Lägg mjölet på bakbordet. Lägg sockret, matfettet och ägget i mjölet. Hacka med kniv eller arbeta med fingertopparna ihop ingredienserna till en deg. Låt den vila ca 1½ timme på svalt ställe, eller över natten.
- Kavla ut drygt hälften av degen till en rektangulär kaka, ca 40x30 cm. Rulla ihop kakan och flytta över och rulla ut den på lätt smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Bred hallonsylt i ett jämnt lager över kakan.
- Kavla ut resten av mördegen och sporra smala remsor av den. Ruta den syltbredda kakan med degremsorna. Pensla dessa med uppvispat ägg.
- Grädda kakan ca 12 minuter i 175 grader tills den fått fin gulbrun färg. Låt den svalna på plåten och skär den sedan i rutor.
Liknande recept
Kommentarer (0)