Hallontårta med mandelkräm

Serverar: 1 portioner

En spröd botten av kavlad pajdeg utan ägg, fylld med vaniljkräm och smaksatt med mandelmassa och hallon. Den här tårtan är lika god till eftermiddagskaffet som till dessert.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 2 msk vispgrädde
  • Fyllning
  • 250 g riven mandelmassa
  • 1 3/4 dl vaniljkräm, gärna gjord på pulver
  • Garnering
  • 1/2 - 3/4 l färska eller frysta hallon, halvtinade
  • 2 - 3 dl vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop matfett och vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt 2 msk vatten och grädde och blanda varsamt till en deg. Låt den vila svalt en stund.
    2. Kavla degen till en rektangel, vik den i tre delar och kavla på nytt ut den till en rektangel. Vik ihop degen i tre delar igen, strö litet mjöl över den och vira om med plastfolie.
    3. Lägg degen i kylskåp att vila minst 6 timmar. Kavla sedan ut den till två rundlar, ca 25 cm i diameter, eller en fyrkant, ca 30 x 20 cm. Kavla gärna degen direkt på bakpapper och dra sedan över det på en plåt.
    4. Nagga bottnarna med en gaffel och låt dem vila 1 - 2 timmar före gräddningen, så behåller de sin form. Grädda sedan bottnarna i 200° ca 15m inuter. De ska bli svagt guldbruna. Låt dem svalna på papperet på bakgaller.
    5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och klicka och bred ut den över bottnarna. Spritsa grädde runt kanterna och stick ned hallonen i mandelmassefyllningen. Bjud tårtan nygjord och riktigt kall.
    6. Bottnar och kräm kan förstås göras i god tid, även om tårtan inte ska läggas ihop förrän strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben